top of page
  • Kim Vermeulen

Werkbezoek van Niels aan het project (september 2023)

Het was weer fijn om, na ruim een jaar, welkom geheten te worden door de kinderen in Capricorn. Nog steeds komen er dagelijks tussen de 150 en 200 kinderen en de pap ging er als vanouds weer goed in. Erg leuk om te ervaren dat veel kinderen je nog kennen en proberen een praatje met je te maken. De één is nog groter geworden dan de ander maar allemaal willen ze wel iets vertellen of laten zien.


Momenteel wordt de Blauwe Kerk verbouwd, maar dat zal nog wel een jaar of twee duren voordat deze werkzaamheden helemaal zijn afgerond. Zodra er giften zijn ontvangen dan worden er weer een stapel stenen gekocht en wordt er gemetseld. Het dak is dringend aan vervanging toe; op een aantal plaatsen staan nu grote bakken om het water op te vangen. Na herstel van de muren gaat dit het eerstvolgende project worden.


Vanuit het FoodForward initiatief wat onderdeel is van warenhuisketen Woolworths mogen we vier keer per week etenswaren komen halen waarvan de houdbaarheidsdatum in zicht is. De goederen gaan dezelfde dag naar Capricorn waar ze worden verdeeld. Mocht de opbrengst erg groot zijn, dan wordt een deel bewaard in de koeling die we vorig jaar hebben aangeschaft. In de week van mijn verblijf hebben we twee keer fruit uitgedeeld. Voor de meeste kinderen is dit de enige keer dat ze vers fruit eten.


Tijdens mijn verblijf ben ik ook samen met Chris op bezoek geweest op de Capricorn Primairy School, waar veel van onze kinderen naar school gaan. We werden hartelijk ontvangen door het hoofd van de school. Helaas mochten we daar met het oog op privacy van de kinderen geen foto’s nemen en dat begrepen we ook.


Het was leuk om ‘onze’ kinderen daar braaf in de banken te zien zitten en aan de enthousiaste gezichtjes te zien vonden zij het ook leuk. Namens de directie werden we hartelijk bedankt voor het werk dat we deden in de buurt.


Elk werkbezoek maken we de balans op van de inventaris en daarbij is de voorraad kommetjes aangevuld evenals de lepels. Door het intensieve gebruik is het niet raar dat er sprake is van slijtage. Tijdens de laatste dag hebben we onze vrijwilligers als dank voor hun dagelijkse hulp een volle tas met voedsel gegeven. Pumla, Elayne, Jennifer en Fabian waren hier heel erg blij mee.


Verder heb ik een hele leuke tijd gehad met de familie Biegnaar waar ik ook bleef logeren. Het was een vol huis want om extra inkomsten te generen hebben ze momenteel 3 jonge studenten in huis. Dat was druk maar gezellig. Uiteraard heb ik veel tijd doorgebracht met Chris en gesproken over de toekomst en dat waren zeer nuttige gesprekken die we twee-wekelijks op blijven volgen.


De elektriciteitsvoorziening in Zuid Afrika is al vele jaren erg slecht, maar het wordt er helaas niet veel beter op. Er is een tekort aan elektriciteit wat leidt tot het verschijnsel ‘loadshedding’. In fases wordt per wijk de elektriciteit uitgeschakeld. Momenteel zitten ze in Kaapstad in fase 6 hetgeen betekend dat er 4 blokken per dag zijn dat ze geen elektra hebben. Meestal 2 uur per blok maar ook soms 4 uur. Dus regelmatig 10 uur van de 24 zonder elektriciteit.


Het was wederom een leuke ervaring weer in Kaapstad te zijn geweest. Dat geldt zowel voor mijn verblijf bij de familie Biegnaar als ook voor de tijd die ik heb doorgebracht met de kinderen tijdens het ontbijtprogramma.


Niels van Schijndel

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page